feb


10


2021

Koop

Haagse koopwoningmarkt - vierde kwartaal 2020

Hoe heeft het laatste kwartaal van 2020 zich gedragen? Lees hier onze analyse.

Downloads
Aankoop– en Verkoopmakelaar

Nanne Blok

Haagse koopwoningmarkt - vierde kwartaal 2020

Elk kwartaal informeert A&N u over de Haagse woningmarkt met de data van de hele woningmarkt aangevuld met onze persoonlijke ervaringen in het veld.

Samenvatting Q4 2020

U treft hieronder de kerncijfers over het vierde kwartaal 2020 met een link naar het volledige rapport.

Vraagprijzen

In bovenstaande grafiek van de gemiddelde vraagprijzen zien we een trend van dalende vraagprijzen in Den Haag. De daling in de gemiddelde vraagprijzen is te verklaren door meer aanbod in een lager segment. Dit komt overeen met onze dagelijkse ervaring. Dit komt o.a. doordat het in september duidelijk werd dat er veranderingen zouden komen in overdrachtsbelasting vanaf 2021. Mensen die een woning in een hoger segment verkopen, hebben gedacht te wachten tot het nieuwe jaar om zo een groter doelgroep particulieren aan te spreken. De particuliere kopers hebben vanaf 2021 een belastingvoordeel. Daarnaast heeft de lockdown van december enigszins invloed gehad op de bereidwilligheid te verkopen in de hogere sector. December in het algemeen is een maand met minder transacties vanwege de feestdagen

Hoe lang staan woningen online

Bovenstaande grafiek toont hoe lang woningen gemiddeld te koop staan. We zien hier een gemiddelde daling t.o.v. kwartaal 3. Wat ons is opgevallen dat beleggers nog vóór 1 januari 2021 een woning wilden kopen om zo nog gebruik te maken van een lager belastingtarief. Omdat particuliere kopers juist wilden wachten tot een overdracht ná 2020, konden beleggers snel schakelen en werden woningen dus aanzienlijk sneller verkocht.

Hoeveel nieuwe woningen worden aangeboden

In bovenstaande grafiek van het nieuw aantal aangeboden woningen zien we een stijging t.o.v. het derde kwartaal. Dit is voornamelijk seizoensgebonden, de vakantietijd zorgt altijd voor een afname in nieuw aanbod. We zien dat q4 hetzelfde niveau bereikt als q2. Uitzondering hierop is december, dit is de maand die elk jaar minder beweging laat zien op de woningmarkt.

Volledig rapport

Bekijk hier het volledige rapport met alle gegevens over Q4 2020.

Overige nieuwsitems

januari


24


2022

Koop

Woningmarkt 2022 en huizenprijzen in 2022

Hierbij een newsitem waarin wij graag de grootste veranderingen in de woningmarkt onder uw aandacht brengen.

december


3


2020

Koop

Nieuwe hypotheekregels in 2021

Zoals elk jaar verandert er ook in 2021 weer het nodige aan de hypotheekregels. De belangrijkste hebben we in dit artikel voor je verzameld.

november


23


2020

Koop

Haagse koopwoningmarkt - derde kwartaal 2020

Wat zijn de effecten van Covid-19 op de koopwoningmarkt? Lees hier onze analyse.