mrt


25


2022

Rookmelders per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Hoe zit het met de regels en mogelijke oplossingen?

Aankoop– en Verkoopmakelaar

Nanne Blok

Rookmelders per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Hoe zit het met de regels en mogelijke oplossingen?

De regering heeft het Bouwbesluit aangepast en rookmelders zijn voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld. Daarmee geven zij gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten.

1 juli 2022 komt snel dichter bij. Ben jij voorbereid op de aangepaste regels? Volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hangen. Dit geldt voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen gemiddeld € 30,-, en het plaatsen ervan neemt zo’n 30 minuten in beslag, zo blijkt uit onderzoek.

 

Voor huiseigenaren

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud.

Voor verhuurders en huurders

Verhuur je jouw woning? De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het testen en onderhoud van de rookmelders.

 

Zelf rookmelders ophangen? Lees hieronder hoe dat moet.

 

Kies de juiste ruimte

Hang minimaal 1 rookmelder op iedere verdieping van de woning. Hang de rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Voor extra veiligheid: hang rookmelders in alle ruimtes waar wordt geleefd en geslapen, zoals de slaapkamers en de woonkamer. Plaats geen rookmelders in de keuken, bij een ventilator of ventilatieopening, op een tochtige plek, boven een verwarming of in de badkamer. Zo voorkom je dat de rookmelder onnodig geactiveerd wordt door bijvoorbeeld douchen of koken.

Zonnepanelen aanwezig? Dan is het verstandig om een rookmelder in de buurt van de omvormer te hangen

Kies de juiste plek

De beste plek voor een rookmelder is tegen het plafond, minimaal 50 centimeter van muren en hoeken. Rook gaat altijd omhoog, dus dit is de plek waar de rookmelder de rook het snelst detecteert. Schuin plafond? Hang rookmelders op maximaal 90 centimeter van het hoogst gemeten punt van het plafond.

Een rookmelder ophangen, zo gepiept!

 

Eén keer per maand testen
Het is belangrijk om rookmelders eens per maand te testen via de testknop in het midden of op de zijkant van de rookmelder. Gaat de rookmelder na 20 seconden niet af of is het geluid juist te zacht, dan is het tijd om de batterijen te vervangen. 

Tot slot is het belangrijk om de rookmelder regelmatig stof- en vuilvrij te maken, want door stof kan een rookmelder ook al gaan piepen.

Overige nieuwsitems

december


6


2022

Lancering verhuurdersportal

De portal is om de woningeigenaar online te voorzien van informatie over de woning.

oktober


13


2022

Prinsjesdag 2022

De Miljoenennota en het Belastingplan aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. In onderstaand bericht geven wij een overzicht van de voor particuliere vastgoedbeleggers meest relevante onderdelen van de kabinetsplannen voor het komende jaar.

maart


9


2020

A&N Vastgoed is nu een VBO Makelaar

Sinds begin maart 2020 zijn wij VBO lid geworden. Dat is het vieren waard!